KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Yağlıkçızâde Abdülkadir Bey

Hattat
Doğum Tarihi H. 1199
M. 1785
Ölüm Tarihi H. 1262
M. 1846
Doğum Yeri İstanbul
Mezar Yeri İstanbul-Eyüp

Sanatkâr Hakkında

Sadrazâm Yağlıkçızâde Mehmed Emîn Paşa’nın hafîdi ve Rumeli kazaskerlerinden Mehmed Emîn Bey’in oğlu olarak  H. 19 Zi’l-hicce 1199/M. 23 Ekim 1785 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Babasının dairesinde fevkalade bir tahsil gördükten sonra ulûm-ı mütenevvi’âdan mezûn olarak, “hüsn-i ahlâk ve ef’al cihetiyle” müderris oldu.. Tarîk-i tedrîsteki müddetini doldurunca H. 1238/M. 1822'de Eyüp Mollası olarak ilmiye sınıfına nakledildi.

Rumeli'de muhtelif yerlerde kadı olarak görev yaptıktan sonra H. 1242/M. 1826'da Mekke Pâyesi’ni elde etti. Aynı senenin sonlarında Mekke Kadılığı’na tayin edilip döndükten bir müddet sonra İstanbul Kadılığı pâyesini elde etti. H. 1245/M. 1829'da Anadolu Sadâreti Pâyesi ile Rusya Musalehâsı’na murahhas-ı sânî olarak gönderildi. Dönüşünde Mükalemât Meclisi’ne memûr edilip Rebi’ü’l-evvel-1250/Temmuz-1834’de  Anadolu Kazaskeri oldu.

H. 1252/M. 1837’de azil ve bir müddet sonra da Rumeli Sadâreti pâyesi tevcîh edildi. Zi'l-hicce-1253/Mart-1838'de meclis-i Vala Müftisi olup aynı senenin sonlarında azledildi. Bu hal üzere iken Ramazan-1262/Eylül-1845'de vefat ederek, Efüp'te medfun bulunan babasının yanına defnedildi.

Akrabalar

no image
Yağlıkçızâde Mehmed Emîn Bey
Babası

Hocaları

no image
Yağlıkçızâde Mehmed Emîn Bey
Ta’lîk
Mehmed Es’ad Yesârî
Ta’lîk

Talebeleri

no image
Arapzâde Mehmed Behçet Efendi
Ta’lîk
H. 1258 / M. 1842-1843
Seyyid Mehmed Bâhir Efendi
Ta’lîk

İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Son Hattatlar İbnülemin Mahmud Kemal İnal

Lûtfî Efendi, tarihinde 1262 vekāyi’inin Vefeyât-ı İlmiyye kısmında, “Sudûrdan Emîn Beyzâde Kadrî Bey” demekle iktifâ etmiş, başka bir şey yazmamışdır. Mu’asırı olan böyle mâtuf bir zâtın terceme-i hâlini ve medfenini kaydetmekde kayıtsız olmasının sebebini anlıyamadım. Merhûmla tanışdığına şüphe yokdur. Vâkıf olduğu hâllerini mümkin mertebe yazsa yine fa’ideyi mucib olurdu.

Şânîzâde Atâullah Efendi, tarihinde babası Emîn Bey’in terceme-i hâlinde diyor ki:

Ferzend-i Ercümend-i Mîr Abdülkādir dahi hüsn-i sıyt-ı tahsil-i me’arifle müştehir ve fi’l-vâki’ hüsn-i ahlâk ve ef’al cihetleri ile el-yevm pederine fâ’ik ve bâlâ-ter olduğu nasiyesinden meşhûd-ı erbâb-ı nazardır.

Süreyyâ Bey Sicill-i Osmânîde, "Ulûm u fünûn-ı şettâye vâkıf ve hüner-mend, umûr-ı siyâsiyyeden hâbir idi".diyor.

Hatt-ı ta’likde – babası gibi – üstâd-ı kādir idi. Dercedilen hilye-i şerîfe[1] ta’likdeki kemâline şâhitdir. Birçok hattata icâzet verdiği, görülen icâzetnâmelerden anlaşılmışdır.



[1] Yukarılarda da bi’l-münâsebe söylendiği üzere pek nefîs ve nâdir hilyelere ve sâ’ir dil-rübâ levhâ ve kıt’alara mâlik olan tüccardan Muhyiddîn Bey, bunları elden çıkarmağa mecbur olması üzerine Eskişehirli Süleyman Bey iştirâ etmişdi. Bir zeman sonra ondan da Sahaf Hacı Muzaffer Efendi almışdır. Birden hepsini satmak mümkin olamadığından bi’z-zarûre perakende sûretde satmağa başlıyarak bir daha cem’i muhâl olan o nefis hazine târümâr olmuşdur.

Ketebe.org İsmail Orman

Hatt-ı ta’liki evvelâ babasından ve daha sonra da Mehmed Es‘ad Yesârî Efendi’den meşkedip icâzet almıştır. H. 1224/M. 1809 senesinde vefât etmiş olan babası Mehmed Emîn Beyefendi’nin mezartaşı kitâbesini kaleme almış olan Yağlıkçızâde Abdülkadir Bey’in özel koleksiyonda da bir hilye-i sa’adeti vardır. Ta’lik ve celîsinde babası ayarında kudret ibrâz eylemiş üstâdlardan olduğunu söyleyebiliriz.