KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Şemseddîn bin Süleyman

Hattat
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü

Ölüm Tarihi H. 1160-1170
M. 1747-1757
Doğum Yeri Sivas

Sanatkâr Hakkında

Süleyman Efendi’nin oğlu olarak Sivas’ta doğdu. Eserlerine babasına nisbetle ketebe koyduğundan 'Şemseddîn bin Süleyman” künyesiyle tanınmıştır. İlk eğitimini memleketinde tamamladıktan sonra, medrese eğitimi için İstanbul’a gitti. Bu esnâda hüsn-i hatta merak duyarak Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi’den aklâm-ı sitte dersleri almaya başladı. İcâzetini aldıktan sonra hocasının delâletiyle Ser-etıbbâ Nûh Efendi’nin oğlu Hekimzâde Alî Paşa’nın mâiyetine katıldı.

Nice zaman paşanın oğullarına meşk muallimliği yapan Şemseddîn bin Süleyman, sadârete tayinide müderris olup derse çıkmaya başladı. Müddetini doldurunca kadı olup Rumeli’de muhtelif yerlerde istihdâm edildi. Bu hâl üzere iken vefât ettiyse de, nerede ve ne zaman vuku bulduğu tespit edilememiştir.

Hocaları

Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi
Aklâm-ı Sitte

Talebeleri

no image
Alî Konevî
Aklâm-ı Sitte

Ketebe.org İsmail Orman

Müstakîmzâde’nin “sülüsü nesihine gâlib hattâtînden” olarak tanıttığı Şemseddîn bin Süleyman’ın 25 mushâf-ı şerîf ve 70 kadar En‘am-ı Şerîf yazdığı mervî ise de, bugüne değin yazısına tesâdüf edilememiştir. 

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Sivasî’dir. Evâ’il-i hâlinde
Tıfl-ı nâdân gibi eyler elif ü bâya şürû’
Pîr-i dânâ-yı hıred gelse eğer mektebine
diyerek âsumân-ı pür-nûr-ı üstâdiyyet Câmi’-i Mîr-âhûr’da zîver-i mihrâb-ı ikâmet olan Seyyid Abdullâh-ı agâhın zânû-zen-i pîş-i zîr-i meşk-i ta’lîmleri olmakla tahsîl ü icâzetleriyle dahi tebcîl olunmuştur. Sadr-ı esbak Nûh Efendizâde Alî Paşa’nın dâ’iresinde mu’allim-i hat olmakla, seyr ü seyâhatleri dahi vardır. Hâlâ Rûmeli kalemi kuzâtından ve sâlise rütbesiyle Anabolu kazâsı muvakkiti idi. Yirmi beş aded mushaf-ı şerif ve sinni adedince yetmişe karîb En’âm-ı Şerif ve müte’addid Delâ’il yazmıştır.