KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Mehmed Şevket Pektaş

Hallaczade
Hattat
Doğum Tarihi H. 1285-1286
M. 1869
Ölüm Tarihi H. 1399
M. 1979
Doğum Yeri İstanbul
Mezar Yeri İstanbul - Zeytinburnu, Silivrikapı Mezarlığı

Fotoğraflar

Sanatkâr Hakkında

Trabzonlu Hallaç Mustafa Efendi’nin oğlu olarak İstanbul’da doğdu. Babasının İzmit Defter-i Hâkanî Müdîriyeti’ne tayini üzerine 1880’de oraya yerleştiler. Daha sonra İstanbul’a dönerek sıbyân mektebine ve ardından Dâvûdpaşa Merkez Rüşdî Mektebi’ne girdi. Buradan şahâdetnâme aldıktan sonra bir müddet İstanbul Gümrüğü’ne devam etti. Bu arada Re’fet Efendi’den sülüs ve nesih meşkini ikmâl ettiğinden, mekteblerde hüsn-i hat ta’limine memur edildi. Daha sonra jimnastik muallimliği de yapmağa başladı.

Hâlid ve Hüsâmeddîn beylerin yazıhânelerine devam ile çinkograflık öğrendi. Hâkkâklar Çarşısı’nda bir dükkân açarak, bir süre çinko ve şimşir üzerine kartvizit, antet ve sâire hâkkiyle uğraştı. Umûmî Harb’in patlak vermesi üzerine asker olarak Matbaa-i Askeriye’ye alındı. Terhis olduktan sonra da orada kalarak 18 sene hizmet etti. Kadro hârici bırakıldıktan 8 ay sonra başladığ Devlet Matbaası Resimhânesi’nden emekli oldu. Bundan sonraki yaşamını yazı ve spor çalışmaları ile geçirdikten sonra, 14 Haziran 1969 tarihinde, 100 yaşını aşmış olduğu hâlde vefât etti. Silivrikapı Kabristânı’ndaki aile makberesinde medfûndur.   

Eserleri

Hocaları

Ahmed Re'fet Efendi
Aklâm-ı Sitte
no image
Hâlid Bey
Rık'a

Talebeleri

Şevket Özdem
Hüsn-i Hat

İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Son Hattatlar İbnülemin Mahmud Kemal İnal

Dört sene evvel verdiği terceme-i hâl verakasında,

Şimdi sinnim yetmişbirdir. Gençlerle güreşerek yenmekdeyim. Beşiktaş, Vefâ, Beykoz ve Süleymâniyye jimnastik kulüplerinin ilk mü’essislerindenim.

diyor. Güzel sülüs ve nesih yazdığı ve gençleri yendiği nazar-ı dikkate alınarak “pehlivan hattat” nâmı verilse muvâfıkdır.