KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Mehmed Hilmî Ağa

Hattat
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü

Ölüm Tarihi H. 1170-1180
M. 1756-1767
Doğum Yeri Merzifon
Mezar Yeri İstanbul

Sanatkâr Hakkında

Merzifon'da doğdu. Küçük yaşta İstanbul’a hicretle Enderun-ı Hümayun'a girdi. Oradaki eğitimi esnâsında Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi'den aklâm-ı meşkederek, kısa zamanda icâzet almaya muvaffak oldu. Eğitimini tamamladıktan sonra Hasekî Ocağı’nda görevlendirilen Seyyid Mehmed Hilmî Ağa, burada muhtelif kitâbet hizmetlerinde bulundu. Son zamanlarında ocağın ağalarından olduğu bilinmekteyse de,  ne zaman, nerede vefât ettiğine dâir herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. 

Hocaları

Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi
Aklâm-ı Sitte

Talebeleri

no image
Hâlime Hanım
Aklâm-ı Sitte
H. 1167 / M. 1753-1754
no image
İsmail Bağdâdî
Aklâm-ı Sitte
no image
Seyyid Mehmed Lûtfî Efendi
Aklâm-ı Sitte
no image
Seyyid Mehmed Efendi
Aklâm-ı Sitte
no image
Seyyid Sâlih Efendi
Aklâm-ı Sitte

Ketebe.org İsmail Orman

Özel koleksiyonda bulunan hutût-ı mütenevvi‘â levhasından, muhtelif aklâmda mâhir bir hattat olduğu anlaşılan Seyyid Mehmed Hilmî Ağa’nın, buna istinâden, özellikle ocak mensuplarından olmak üzere bir hayli tilmiz yetiştirmiştir. İsmâ‘il Bağdâdî bunların en meşhuru olup tespit edilebilen diğer öğrencileri Hacı Mustafa Efendi, Yazıcızâde Seyyid Mustafa Efendi, Seyyid Abdurrahmân Efendi, Derviş Kasım Efendi, Seyyid Mehmed Efendi, Seyyid Mehmed Lûtfî Efendi ve Hâlime Hanım’dır.   

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Merzifonî’dir. Hüsn-i hatt-ı sülüs ü neshi Şekercizâde Seyyid Mehmed Efendi’den temeşşuk ile resîde-i derece-i me’zûniyyet ve şeref-yâb-ı icazet olmuştur. Sâ’ir aklâmı dahi erbabından ta’allüm eyledikten sonra hidemât ile seyâhat edip dârü’s-selâmda dahi ârâm eylemiştir. Vüzerâdan Tosun Mehmed Paşa ağayân-ı yeniçeriyân iken kethüdası bulunup hâsekî müteka’idi olmuştur.