KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Seyyid Osman Üveysî Efendi

Hattat
Ölüm Tarihi H. 1203-1210
M. 1788-1796
Doğum Yeri İstanbul
Mezar Yeri İstanbul

Fotoğraflar

Sanatkâr Hakkında

Veysel Karanî hazretlerinin neslinden Hırka-ı Şerîf şeyhi Seyyid Osman Üveysî Efendi’nin kızından doğma hafîdi olarak İstanbul’da dünyaya geldi. Fevkalade bir tahsîl gördüğü gibi, Dedezade Mehmed Sa’id Efendi’den ta’lik meşkederek icazet aldı. Kazasker Mestcizâde Abdullah Efendi’ye dâmâd olduktan sonra müderris olup tedrîsteki müddetini doldurunca ilmiye sınıfına alındı.

Uzun müddet Bâb-ı Meşihât’ta mektubculuk hizmetinde bulunduktan sonra Anadolu’da muhtelif yerlerde kadı olarak görev yaptı. Son görev yeri olan Halep’ten H. 1202/M. 1786-1787 senesinde azledildikten sonra İstanbul’a dönerek, Hırkay-ı Şerîf’te ikamet etmeye başladı. Dergâhın işleriyle meşgul olur, diğer yandan talip olanlara ta’lik dersleri verirdi. H. 1203/M. 1787-1788 senesinden sonra vefât ettiyse de tarihi ve medfeni tespit edilememiştir.

Eserleri

Hocaları

Dedezâde Seyyid Mehmed Sa'id Efendi
Ta’lîk

Talebeleri

Yesârîzâde Mustafa İzzet Efendi
Ta’lîk
H. 1203 / M. 1788-1789
no image
Şerîfe Ayşe Hanım
Ta’lîk
H. 1232 / M. 1816-1817

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Cedleri Üveys el-Karânî biraderi neslinden olmak üzere meşhurdur ki, Sadr-ı esbak Mehmed Paşa Câmi’i’nde imâm ve kurbünde Akseki Mescidi mukabilinde hanesinde yedinde olan hırka-pâreyi ziyâretle şöhret bulmağın Sadr-ı sabık Çorlulu Alî Paşa ikrâmen mahsûs o hâneyi vakf ve müstakil hücre-i kâr-gîr ve bâb-ı haneye çeşme ve ittisalinde imaret binâ ve vakf u tescil eylemekle mahall-i ma’rûf ve ziyâret-gâh-ı rûhâniyyet-mevsûf olmuştur. İmâm-ı be-nâm “ez-zâhir” (1137) târihinde rıhlet eyleyip mahdûmları Seyyid Mehmed-i Sa’îd Efendi dahi müderris olmuştu. Tarîki üzere Edirne’den ma’zûlen İstanbul’da vefât eyledi ki, sadr-ı Anadolu iken rıhlet eden fahrü’l-müfessirîn Mestçizâde Abdullâh Efendi’nin dâmâdı olmakla sâhib-i terceme nâmdaş-ı Kemaleddin Efendi onların kerîmezâdesidir.
Hatt-ı ta’lîkte Dedezâde Seyyid Mehmed Efendi’den me’zûnların beşincisidir. Meşâyıh-ı İslâmiyye dâ’iresinde mektûbîleri hidmetleriyle dahi te’sîs eyleyip hâlâ Haleb’den ma’zûl ve mahlas-ı mezbûr ile eş’âr-ı metin sahibi bir zât-ı güzîndir. 

Ketebe.org İsmail Orman

Eserlerine “hadim-i Hırkay-ı Şerîf” ünvanıyla ketebe düşmüş olan Osman Üveysî Efendi’nin, hatt-ı ta’likte zamanının önde gelen isimlerinden biri olduğu bilinmektedir. Atik Ali Paşa Cami’nde bir kitabesi vardır. Aynı ismi taşıyan hafidi Osman Üveysî Efendi’yi de değerli bir ta’lik hattatı olarak yetiştirmiştir.