KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Mestçizâde Ahmed Efendi

Hattat
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü

Ölüm Tarihi H. 1174
M. 1761
Doğum Yeri İstanbul
Mezar Yeri İstanbul-Fatih, Mahmud Paşa Cami Haziresi

Sanatkâr Hakkında

Hacı Abdullah Efendi’nin oğlu olarak İstanbul'da doğdu. Babasının mesleğinden olsa gerek “Mestcizâde” künyesiyle tanınmıştır. Eğitimi hakkında bir bilgi yoktur. Ancak Eğrikapılı Mehmed Râsim Efendi’den yazı meşkederek H. 1144/M. 1731 senesinde icâzet almıştır. Bir müddet mekteb hocalığı yaptıktan sonra, Hüseyin Hablî’nin 1744 senesindeki vefâtında, hüsn-i hattaki kudretine istinaden hace pâyesi ile Enderun Mektebi’nin hocalığına nakledilmiştir. 
1752 senesinden itibâren saray-ı sultani muallimliğinde Seyyid Abdülhalîm Hasîb Efendi’ye vekâlet etmiş olan Ahmed Efendi, hocasının 1756 senesindeki vefâtında Galata Sarayı Mektebi’nin hüsn-i hat muallimliğine tayin edilmiştir. Bu hâl üzere iken H. 1174 senesi Şa'ban ayında (1761) vefât etmiş ve ömrü boyunca civarında yaşadığı Mahmud Paşa Cami’nin hazîresinde, Tophânevi Mehmed Emin Efendi’nin yanına defnedilmiştir.  

Hocaları

Eğrikapılı Mehmed Râsim Efendi
Aklâm-ı Sitte
H. 1144 / M. 1731-1732

Ketebe.org İsmail Orman

Şeyh Seyyid Ahmed Ra’ufî Efendi’den müstahlef olan Mestçizâde Ahmed Efendi, “tabi’at-ı şi’iriyeye malik” bir zat idi. Hocası Eğrikapılı Mehmed Râsim Efendi için yazmış olduğu kitâbenin isim kısmı değiştirilerek, kendi mezartaşında da kullanılmış olduğu menkuldür. İcazet almak için yazdığı hadis kıt‘ası ile H. 1145/1732-1733 yılında nesihle istinsah ettiği Terceme-i Şir‘atü'l-islam adlı eseri görülmüştür.


Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Mestçizâde demekle şöhret-dâdedir. Mahmûd Paşa Câmi’i civârında sâkin, rûzigârında sulehâ-yı ümmetten hâccü’l-Harameyn bir pîr-i pür-nûrun veled-i emced-i ma’mûrudur. Menba’-ı füyuz-ı merâsim, nâmdaş-ı Ebi’l-Kâsım Hâce Mehmed Râsim merhûmdan telemmüz ve envâ’-ı hüsn-i hatta “sa’âdet-i hat” (1144) târihinde icâzetleri ni’metiyle dahi telezzüz edip niçe zamân i’ânet-i talimleri hidmetiyle ser-efrâz-ı akrân olmuştur. Üstâd-ı vâlâ-nijâdları makamına Galata Sarâyı gılmânına mu’allim-i meşk ta’yîn olunup ba’dehu Hüseyn-i Hablî mahlûlünden Sarây-ı Cedîd-i Hümâyûn’a nakliyle dahi kâmrân olmuştur. Enderûn-ı Hümâyûn’da mu’allim-i ders olan üstâdlara kânûn-ı kadîm ikişer yüz kuruş kaftân-bahâ, zeylinde mu’allim-i hat olanlara dahi kaftân-bahâ olmak üzere bir mikdâr atiyye ile ikrâm olunmağa sebeb-i müstakil bunlar olmuşlardır. Hak bu ki, hüsn-i hulka ve tabî’at-ı şi’riyyeye mâlik ve Şeyh Seyyid Ra’ûfi’den münîb-i sâlik idi. Sinn-i Şeyhûhata kable’l-vusûl selh-i Şa’bân’da “es-sillü şehâdetün” eserinden müte’essir olduğu bu târîh ile zabtolundu. Târîh:
Rûzigâr eyledi ser-gerdân-ber
Ma’rifet-perveri bâ-dest-i ecel
Ehl-i hat Ahrned Efendi ya’nî
Hâce-i meşk-i sarây-ı ecmel
Hazret-i Râsim-i fâzıldan idi
İzni almışdı o kâmilden el
Beyt-i adn itdi yerin çün Mevlâ
Sâli yazılsa bu bir beyte mahal
Mestçizâde bekaya göçdi

Pâ-bürehne komaya Hayy-ı Ezel (1174)
Mahmûd Paşa-yı Velî Türbesi hâricinde ser-i sandûka canibinde Tophâneli Mehmed-i Emîn Efendi’nin kabri kurb-i civârında vedî’a-i hâk-i pâk kılmdı. Hatt-ı seng-i mezarı üstâdının seng-i kabr-i şerifine kendi yazdığı satrlardır ki, fakat ismini tebdîl ile resmolunmuştur. Ağakapılı İsmâ’îl Efendi’ye dahi böyle vâki’ oldu.