KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Mehmed İhsân Efendi

Hattat
Doğum Tarihi H. 1290
M. 1873-1874
Ölüm Tarihi H. 1365
M. 1945
Doğum Yeri Zonguldak-Akçakoca
Mezar Yeri Ankara

Sanatkâr Hakkında

Şeyh Ahmed Efendi’nin oğlu olarak H. 1290/M. 1873’te Akçakoca’da doğdu. Sıbyân mektebini bitirdikten sonra İstanbul’a giderek, Bâyezid Cami ders-i âm mûcizlerinden olan dayısı Haydâr Efendi’nin himâyesinde eğitimine devam etti. Dârü’l-mu’allimîn’e girerek ibtidâ’î ve rüşdî kısımlarını bitirdi. Bu arada Bâyezid Cami’nde Hoca Nûrî Efendi’nin dersine devam ederek icâzet aldı. Ayrıca Hasan Tahsîn Efendi’den sülüs ve nesih meşkederek, hocasının hocası Muhsinzâde Abdullah Bey’in şahâdetinde icâzet aldı.

Dârü’l-mu’allimîn’in â’lî edebiyât şu’besini birincilikle bitirdiği için Ma’arif Nezâreti’nce madalya ve altın saat ile taltîf olundu. Galata Rüşdî Mektebi’nde baş-mu’allim vekîli olarak devlet hizmetine, daha sonra sırasıyla Eğrikapı Merkez Rüşdîsi, Toptaşı Rüşdîsi, Mahmudiyye Rüşdîsi ve Nümûne-i Terâkkî İ’dâdîsi’nde devam etti. Meşrûtiyet’in ilânından sonra H. 1324/M. 1908’de Sinop İ’dâdîsi Müdîriyeti’ne ta’yin olundu.

11 sene bu vazîfede kaldıktan sonra Sinop İlk Tedrîsât Müfettişi olup H. 1336/M. 1920’de Rize İ’dâdîsi Müdîriyeti’ne nakledildi. Ancak rivâyete göre “bu nakil ve tahvîllerden me’arif hayatına küserek” H. 1340/M. 1924’de Nâfi’â Vekâleti’ne geçti. Terceme, neşriyât ve istatistik şu’beleri ile müze müdürlüklerinde istihdâm olunduktan sonra teka’üde sevkedildi. Bu dönemde iki sene kadar Türk Dil Kurumu, Lûgât ve Filoloji Kolu’nda görev aldı. 29 Aralık 1945’te Ankara’da vefât etti.   

Hocaları

Hafız Hasan Tahsin Efendi
Aklâm-ı Sitte

İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Son Hattatlar İbnülemin Mahmud Kemal İnal

Hattatlığı meslek ittihâz etmediği hâlde pek güzel sülüs ve nesih yazmışdır. Hüseyin Hilmî Bey’in ödünç verdiği yazı, güzel yazdığına şâhiddir.