KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Ketânîzâde Alî Efendi

Hattat
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü

Ölüm Tarihi H. 1192
M. 1778-1779
Doğum Yeri İstanbul
Mezar Yeri İstanbul

Fotoğraflar

Sanatkâr Hakkında

Ketenciler Kethüdâsı Mehmed Efendi’nin oğlu olarak İstanbul’da dünyaya geldi. Ağabeyi Mustafa Efendi ile birlikte Hablî Hüseyin Efendi’den sülüs ve nesih meşkederek H. 1137/M. 1725 senesinde icâzet aldı. Resmî bir vazîfeye girmeyip Kariye Cami civârındaki hânesinde yazı ile meşgul olmağı tercih etti. Hafta günlerinde de tâlib olanlara meşk verirdi. Bu hâl üzere iken H. 1192/M. 1778 senesinde sarılıktan muzdariben vefât etti.

Eserleri

Hocaları

Hüseyin Hablî
Aklâm-ı Sitte
H. 1137 / M. 1724-1725

Talebeleri

no image
Seyyid Ahmed Hasîb Efendi
Aklâm-ı Sitte

Ketebe.org İsmail Orman

Yazı dışında diğer bir tutkusu kemânkeşlik olan Ketânîzâde Alî Efendi’nin musıkîye de âşinâ olduğu bilinmektedir. Kaynaklarda dost canlısı ve ehl-i keyf bir zât olarak tanıtılırken, yazıda Mustafa Dede tarzını ihtiyâr eylediği ve ayrıca tuğra tersîminde de mâhir olduğu nakledilmektedir.

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Pederi kettâncılar kethudâsı olmuş bir hâccü’l-Harameyn kimesne idi, bu sebebden Kettânîzâde demekle şöhret-dâdedir. Mevlidi Âşık Paşa Mahallesi olup Kahriye Câmi’i kurbünde sâkindir. İpçi Hüseyn Efendi’den hüsn-i hattı sülüs ü neshi telemmüz ve “hattât-ı hasenat” (1138) târihinde icazetle dahi telezzüz eylemiştir. Mustafâ Dede merhûm vâdîsi meşrebine muvâfık ve selikasına mutâbık gelip onun reftârına taklîd sevdâsına düşmüştür. Bu vakte dek dîr-nüvîs olduğu cihetten üçüncü mushafın itmâmına gûşiş ve yirmi kadar Dela’il ü Erkânı u evrâd yazmıştır. Tuğrakeş ve kernânkeş ve mûsîkî-dân ve Tatar Ahmed Efendi’den ahz-ı nisbet-i Nakşbendân eylemiş, esîr-i yârân, pür-gûy-ı ihvân, mübtelâ-yı keyf ü duhân ve me’lûf-ı erbâb-ı dükkân bir cân idi. İllet-i fevti sarıhk olup “el-aliyyü’l-azîm” (1192) târihi Rebî’-i Sânî’si evâhirinde rıhlet eyledi. Mahdûmları dahi merkûmdur.