KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Hasırcılar İmâmı Mustafa Efendi

Hattat
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü

Ölüm Tarihi H. 1180-1190
M. 1766-1777
Doğum Yeri Kocaeli
Mezar Yeri İstanbul

Fotoğraflar

Sanatkâr Hakkında

Zeyne’l-âbidîn Efendi’nin oğlu olarak Kocaeli’de doğdu. Gençliğinde İstanbul’a giderek Galata Sarayı’nın gılmânından olup Kur’anî ilimleri tahsil ve hıfzını ikmal eyledi. Mektebin hüsn-i hat muallimi Eğrikapılı Mehmed Râsim Efendi’den sülüs ve nesih meşkederek H. 1135 senesinde icâzet aldı.

Galata Sarayı’ndaki eğitimini tamamladıktan sonra Topkapı Sarayı’ndaki Hasırcılar Ocağı’nın imâmetiyle mektepten çerâğ edildi. Hazinedar-ı şehriyari Hacı Beşir Ağa ile olan münasebeti sayesinde daha sonra Zülüflüler Ocağı’na nakledilerek kıra’at ve hüsn-i hat tedrisine memur edildiyse de, ağanın katli üzerine, hocasının vefatıyla boşalan Aksaray’daki Verdinâz Kadın Mektebi’nin meşk mu’allimliğine tayin edildi.

Mısrî Seyyid Mehmed Nurî Efendi’nin Galata Sarayı’na naklinden sonra Ayasofya-yı Kebir Mektebi’nde hat ta’limine memur edilmiş olan Mustafa Efendi, daha sonra ilâve olarak Eski Saray civârındaki Kethüdâ Mehmed Ağa Dârü’t-ta’limi’nin meşk muallimliğini de almıştı. Her iki mektebde vefatına değin görev almışsa da, tarihi ve medfeni tespit edilememiştir.

Hocaları

Eğrikapılı Mehmed Râsim Efendi
Aklâm-ı Sitte
H. 1135 / M. 1722-1723

Talebeleri

Moralı Ahmed Hıfzî Efendi
Aklâm-ı Sitte
no image
Ebûbekir Sıdkî Efendi
Aklâm-ı Sitte
H. 1173 / M. 1759-1760
Hacı Beşir Ağa
Aklâm-ı Sitte
no image
Seyyid Mehmed Nurî Efendi
Aklâm-ı Sitte
H. 1184 / M. 1770-1771

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Kocaeli’nden gençlikte gelip Galata Sarâyı’na dâhil ve ilm-i Kur’ân’ı onda hâsıl edip üstâdü’l-merâsim, nâmdaş-ı Ebi’l-Kâsım Hâce Mehmed Râsim-i mersûmun nazar-ı bereket-eserine dûçâr olup rüsûm-ı hüsn-i hattı telemmüzle tahsil ve “vuslat-ı hat” (1135) târihinde icâzet ile telezzüz-i tekmil eylemiştir. Ba’dehu Sarây-ı Cedîd’de hasırcılar ocağı imametiyle naklolunduğu cihetten "Hasırcılar İmâmı" demekle şöhret-yâftedir. İmâmeti dahi terkedip zülüflülerde kendilerine müceddeden vazîfe-i kurrâ ve cihet-i ta’lîm-i hat vaz’ u şart olunmuştu. Sultân Ahmed Hân Câmi’nde devr-hân ve imareti dâhilinde vâki’ mescidin ittisalinde bir menzil ittihâz eylemiştir. Aksarây’da vâki’ Virdinâz Kadın Mektebi'nin ta’lîm-i hat ciheti hidmetiyle, üstâdları ferağından çerâğ olup ve Ayasofya-i Kebîr’in mekteb-i cedidinin hidmet-i meşki Mehmed-i Nûrî ferâğından bunlara nakl ve Sarây-ı Atîk mukabilinde Köse Kethudâ Mehmed Ağa Dârü’t-ta’lîmi'nde dahi hidmet-i ta’lîm-i hatta nâ’il olmuştur. Rûz-nâme-i derinti tertibinde dahi meleke-i dil-pesendi vardır.