KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Değirmencizade İbrahim Hakkı Efendi

Hattat
Ölüm Tarihi H. 1320
M. 1902-1903
Doğum Yeri Bursa-Alacahırka Mahallesi
Mezar Yeri İstanbul-Üsküdar, Karacaahmet Mezarlığı

Sanatkâr Hakkında

Bursa’da Alacahırka Mahâllesi’nde değirmencilikle meşgul olan Mehmed Alî Ağa’nın oğlu olduğundan “Değirmencizâde” nâmı ile tanınır. Bursa Müftîsi Uşâklı İbrahim Efendi’den ulûm-ı diniyyeden icâzet almışsa da, baba mesleğini devam ettirmiştir. Öte yandan Bursalı Alî Sulhî Bey’den irtifâ ve hey‘et ilimlerini öğrenmiş ve Mahmud Celâleddîn Paşa’nın vâlîliğinde rü’ûs alarak Şehâdet Cami muvakkitliğine tayin edilmiştir. H. 1320/M. 1902 senesinde Hac vazifesini ifa etmiş ve kutsal topraklardan dönüşünde, bir aşinâsının Üsküdar’daki evinde misâfir iken aniden vefât etmiştir. Karacaahmet Mezarlığı’nda, Harmanlık’tan Seyyid Ahmed Deresi’ne doğru giden yolun sağ tarafına defnedilmiştir.

Hocaları

no image
Seyyid Mehmed Sa’deddîn Efendi
Aklâm-ı Sitte
no image
Mehmed Zekî Dedeefendi
Ta’lîk
Şefik Bey
Aklâm-ı Sitte

Ketebe.org İsmail Orman

Kalemtraş, saat, rübu’ tahtası, değirmen taşı imâlinde mâhir, mühür ve sâire hâkkinde de mâhir olan Değirmencizâde İbrahim Hakkî Efendi'nin, Hac'ca gitmeden önce Şeyh Hamdullah hattı ile bir mushâf-ı şerîf ve Delâ’ilü’l-hayrât ile Bursalı Fahrî oyması Pend-i Attâr ve pek çok kıymetli yazıların da bulunduğu koleksiyonu ile dürbün ve sekstant gibi edevâtı Haraçcıoğlu Kütüphânesi’ne emâneten bırakmıştı. 

Sülüs ve nesihi beldesinin ileri gelen hattatlarından olan Mehmed Sa’deddîn Efendi’den, ta’liki ise Mehmed Zekî Dedeefendi’den meşketmiş olan Değirmencizâde İbrahim Hakkî Efendi, 1855 senesindeki depremde harab olan Ulucami’nin yazılarını tecdîdle görevlendirilen Şefîk Bey’den de istifâde etme şansı bulmuştu.

Bursa Ulucami avlusundaki şadırvânın sülüs ve ta’lik yazılarını, Mihâliç civârında Acemler yolundaki dikilitaşın kitâbesini, Domaniç’teki Hayme Ana Türbesi ile Mevlevîhâne Kapısı’ndaki tamir kitâbelerini kaleme almıştır.

İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Son Hattatlar İbnülemin Mahmud Kemal İnal

Bursalı Tâhir Bey, elli yıl evvel Manastır’dan bana cevâben yazdığı mektupda İbrahim Efendi hakkında ma’lûmât verdiği sırada, "hin-i vefâtında yaşının seksene kārib ve şûh-meşreb, latîfe-gû, lâ’ubâli bir merd-i hüner-mend" olduğunu kaydetmişdir.