KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Emel Türkmen

Müzehhip

Fotoğraflar

Sanatkâr Hakkında

1976 yılında İstanbul’da doğdu. 1990-1993 yılları arasında Sultan Selim Geleneksel Türk Sanatları Meslek Lisesi Klasik Cilt bölümünde klasik İslam cildinin teknik ve üslupları alanında Ali Kunduracıoğlu’ndan, Türk desenleri alanında Hayri Aykutalp’ten ders aldı. Stajı esnasında İslam Konferansı Teşkilatı’na bağlı İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin (IRCICA) Süleymaniye Kütüphanesi’nde açtığı Saadet Gazi tarafından verilen kâğıt restorasyonu kursunu tamamlayarak sertifika aldı. 1993 yılında liseyi birincilikle bitirdi. 

      Mezun olduktan sonra Ali Kunduracıoğlu’nun teşvikiyle el yazması kitapların kâğıt ve cilt restorasyonu alanlarında, şu anda özel koleksiyonlarda bulunan pek çok eserin bakımını ve onarımını yaptı. 

     1993-1995 yılları arasında, desenli cilt kalıpları yaptırabilmek amacıyla Kültür Bakanlığı’nın Topkapı Sarayı’nda Cahide Keskiner, Melek Antel, Birsen Gökçe, Sevim Kayaoğlu, Semih İrteş, Mamure Öz’den tezhip dersleri aldı ve sertifika ile mezun oldu.

     1994 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları bölümüne girdi. Cilt anasanat dalını seçerek İslam Seçen’ in deneyiminden ve orijinal kalıplardan faydalandı. Birçok farklı cilt çeşidi üzerinde çalıştı ve bazı kapların süslemelerini kendisi yaptı. Yardımcı sanat dalı olarak tezhibi seçti. Klasik tezhip ve özgün tasarım derslerini Prof. Dr. Faruk Taşkale’ den aldı. 1998’de "Türk Cilt Sanatının Tarihçesi" ve "15-16.yy Ciltlerinin Özellikleri " başlıklı lisans tezi ile, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü'nden birincilikle mezun olup, Sakıp Sabancı teşvik ödülüne layık görüldü . 

     Mezun olduktan sonra atölye kurma imkânı bulamaması sebebiyle cilt sanatına ara vermek zorunda kaldı. Kitap kaplarının desenlerini çizebilmek ve kalıp yaptırabilmek amacıyla öğrendiği tezhip sanatı, eşi hattat Hüseyin Hüsnü Türkmen ile çalışmaya başlamasıyla profesyonelliğe dönüştü. Ayrıca eski hat levhalarının, murakkaların ve fermanların onarımını ve dönemlerine uygun tezhiplerini yaptı. 

     2000 yılında tanıştığı Hattat Doç. Dr. Savaş Çevik’ in tavsiye ve önerileri sayesinde yazıdaki kamış kalınlığına göre Tezhip icra etmeye başladı. Çevik'in yurt içi ve yurt dışındaki sergilerinde pek çok çalışması sanatseverlerle buluştu.

     1999-2001 yılları arasında “Fatih Belediyesi Meslek Edindirme Kursları” bünyesinde, 2005 -2007 yılları arasında Hocaüveys Kültür Merkezi’nde, 2002-2009 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları’nda (İSMEK), 2008-2012 yılları arasında Klasik Türk Sanatları Vakfı’nda, 2013-2017 yılları arasında İstanbul Klasik Sanatlar Merkezi'nde temel, tekâmül ve ihtisas seviyelerinde tezhip dersleri vermiştir.

     2007 yılında Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dhabi Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen “Al Burda Uluslararası Tezhip Yarışmasına katılmış ve birincisi olmayan bu yarışmada ikinci olmuştur. 

     2008 de hoca Faruk Taşkale’ den tezhip icazetnamesi aldıktan hemen sonra “Altından Haleler” grubunu kurdu ve 1999 yılından 2008 yılına kadar yetiştirdiği 18 öğrencisine, “Altından Haleler Tezhip Sergisi ve İcazet Merasimi” isimli 120 eserlik serginin dahilinde tezyin ettikleri Hilye-i Şerifleriyle icazetnamelerini takdim etti. Tezhib sanatının yakın tarihinde ilk kez toplu icazet merasimi düzenlenmiş oldu.

      2010 yılında Klasik Türk Sanatları Vakfı’nın, “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Etkinlikleri” kapsamında, Altından Haleler Grubu’nun eserlerinden oluşan “Aşk-ı Yunus Tezhip Sergisi” projesini hazırladı. Sergide 60 adet tezhipli eserde; gruba mensup 45 müzehhibe ve müzehhibe adayının imzası yer aldı. Sergi İstanbul, Ankara, Eskişehir'de sanatseverlerle buluştu.

      2010 yılında “4. Kuveyt Uluslararası İslam Sanatları Kongresi” etkinliği kapsamında hazırlanan sergiye katılarak Türkiye’ yi temsil etti.  

      2016 yılında Birleşik Arap Emirlikleri, Şarja Kültür bakanlığının daveti üzerine “Nokta” temalı “7. Sarja Uluslararası Hat Festivali”nde hattat Hüseyin Hüsnü Türkmen ile birlikte “Emel & Hüseyin Türkmen Hat-Tezhip Sergisi” isimli ilk kişisel sergilerinde 44 adet eser sergilenmiştir.  

     2018 yılında “Yeditepe Bienali” kapsamında Emel Türkmen & Altından Halelerin 57 kişilik kadrosunun hazırladığı, 98 adet klasik ve özgün eserlerden oluşan “Keşif” isimli sergi sanat severlerle buluştu. Serginin özgün tasarımları 2018 yılında Birleşik Arap Emirlikleri Şarja Kültür Bakanlığının daveti üzerine, “Ufuk” temalı “21. Şarja İslam Sanatları Festivali” kapsamında, 68 tasarımın yer aldığı “Discovery İn Sharjah” ismiyle, Şarja Hat Müzesi’nde sergilenmiştir. 

     2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2022 yıllarında düzenlenen ve her yıl tekrarlanan “Geleceğin Ustaları Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması” nın Tezhip dalında jürilik görevini sürdürmektedir.

     2017 de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Cilt Anasanat Dalında başladığı yüksek lisansın ders döneminde, Prof. Dr. Ahmet Sacit Açıkgözoğlu, Prof. Dr. Faruk Taşkale, Öğr. Gör. Gürcan Mavili ve Saadet Gazi’ den dersler aldı. Prof. Dr. Ahmet Sacit Açıkgözoğlu’ nun danışmanlığında hazırladığı “Topkapı Sarayı Müzesi Hazine Koleksiyonundaki Süleymanname Eserinin Cildi ve Yeni Uygulamalar” konulu tezini 2020’de tamamlayarak mezun oldu. 

     2020 yılından beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Cilt Anasanat Dalında "Türk Cildinde Tezyinat" dersini vermektedir.

      2022 de Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünde başladığı görevine devam etmektedir.

      2022 de Birleşik Arap Emirlikleri, Şarja Kültür bakanlığının daveti üzerine “Yükselme” temalı “Sarja Uluslararası Hat Bienali” kapsamında, Türk tezhibini temsil etmek üzere hazırladığı klasik ve özgün eserlerden oluşan kişisel sergisi sanatseverlerle buluşmuştur.

     2008’den bu yana eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan, Tezhip sanatını gelecek nesillere taşıyacak öğrencilerinin 24 ünü icazetname vererek mezun etmiştir.

     Yurt içinde ve yurt dışında; Kuveyt, Tunus, Dubai, Sarjah, Abu Dhabi, Almanya, Japonya, Kore ve Katar’da düzenlenen Klasik İslam Sanatları konulu pek çok karma sergiye katılmış olup yurtiçi ve yurtdışındaki muhtelif müze ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.

     Halen periyodik aralıklarla Katar' ın başkenti Doha' da tezhip dersleri vermektedir. Levha boyutlarındaki bazı tezhipleri prestij kitaplarda ve kataloglarda yayımlanmış olup bazılarının tıpkıbasımları yapılmıştır. Emel-Hüseyin Türkmen Sanatevinde tezhip dersleri vermenin yanında tezhip ve cilt çalışmalarına devam etmektedir. Evli ve iki çocuk annesidir.

Eserleri

Akrabalar

no image
Hüseyin Hüsnü Türkmen
Eşi

Hocaları

Faruk Taşkale
Tezhip

Talebeleri

no image
Özge Deniz Bağdatlı
Tezhip
no image
Kevser Yazıcı
Tezhip
Hatice Gül
Tezhip
no image
Yasemin Öncel
Tezhip
no image
Ayşe Nazlıhan Karslıoğlu
Tezhip
Saliha Çığ
Tezhip

Faaliyetler