KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Kerim Silivrili

Müzehhip
Doğum Tarihi H. 1339
M. 1921
Ölüm Tarihi H. 1428
M. 2007
Mezar Yeri İstanbul Sahrayıcedid Mezarlığı

Fotoğraflar

Sanatkâr Hakkında

23 Nisan 1921 tarihinde İstanbul’da doğdu. Babası Kuvay-ı Milliyeci Hüseyin Kâzım Bey, annesi Behice Hanımdır. Kendisine çocuk yaşlarındayken Yunus Emre ilahilerinin çoğunu öğreten babaannesiyle birlikte ziyaret ettiği müze ve camilerdeki çinileri hayranlıkla izler, sık sık Topkapı Sarayı Çinili Köşk’e götürmesi için babaannesine ısrar edermiş[. Şimdiki adı Endüstri Meslek Lisesi olarak bilinen ve Türkiye’de ilk defa açılan Tekstil Okulu’ndan mezun olduktan sonra, 1941 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Türk Süsleme Sanatları Bölümü’ne girdi ve 1945 yılında pekiyi dereceyle mezun oldu. Hocaları; İsmail Hakkı Altunbezer, Necmeddin Okyay, Halim Özyazıcı, Feyzullah Dayıgil ve Muhsin Demironat’dır. Kerim Silivrili mezun olduğunda Nuri Korman, Tahirzâde Behzat, Muhsin Demironat, Prof. Emin Barın Akademi’de derslere girmekteydiler. Rikkat Kunt ise 1944 yılında Kerim Silivrili’den bir yıl önce mezun olmuştur.


Kerim Silivrili, 1946 yılında Akademi’de İsmail Hakkı Altunbezer ve Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in öğrencisi Neriman Hanım’la evlenir. Kızları Gülderen Hanım, Akademinin Mimarlık Bölümü’nden, Nesteren Hanım ise Resim Bölümü’nden mezun olmuştur.


Kerim Bey, 1949 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Türk Süsleme Bölümü Türk Çini Desenleri Atölyesi öğretmenliğine tayin oldu. Akademide birçok idari görev alan Kerim Silivrili, 1982-1988 yılları arasında Mimar Sinan Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevinde bulundu ve 1988 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra 2006 yılına kadar Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde Türk Çini Desenleri, Türk Süsleme Desenleri ve tüm anasanat dallarında yüksek lisans ve sanatta yeterlik programlarında tasarım, uygulama ve seminer dersleri verdi.


Kerim Silivrili, 16 Kasım 2007 tarihinde Kadıköy’deki evinde vefat etti ve Sahray-ı Cedîd Mezarlığı’nda, eşi Neriman Hanım’ın yanına defnedildi.

Eserleri

Talebeleri

Faruk Taşkale
Tezhip
H. 1409-1428 / M. 1989-2007