KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Abdullah Hulûsî Efendi

Hattat
Ölüm Tarihi H. 1307
M. 1890
Doğum Yeri Tekirdağ-Mürefte
Mezar Yeri İstanbul-Edirnekapı

Fotoğraflar

Sanatkâr Hakkında

Melâmî şeyhlerinden Seyyid Mehmed Nur’un halifelerinden olan Abdullah Hulûsî Efendi Müreftelidir. Tahsilini tamamladıktan sonra Fatih’teki Kadıçeşme Medresesi’ne müderris tayin edilmiş ve elli yıl kadar neşr-i ilim ile meşgul olduktan sonra H. 2 Cemaziye’l-ahir 1307/M. 24 Ocak 1890 tarihinde vefât etmiştir. Vasiyeti gereği Edirnekapı’da, Sarı Abdullah Efendi’nin ayakucuna defnedilmiştir. Hüsn-i hattı bizzat Kazasker Mustafa İzzet Efendi’den meşkederek icazet almış olan Abdullah Hulûsî Efendi, aklam-ı sittenin yanında ta’lik ve rık‘ada da maharet sahibi hattatlardan idi. Mesaisinin haricinde mushaf, risale ve sair eserlerin istinsahıyla meşgul olurdu. Ayrıca Molla Cami’nin Mir’atü’l-aka’id’ine şerh yazmış olup Sultan Abdülmecid Han zamanına kadar göreve gelen ricalin hayatını içeren Esmerü’l-hada’ik adlı eseri vardır.

Eserleri

Hocaları

Kazasker Mustafa İzzet Efendi
Aklâm-ı Sitte

Ketebe.org İsmail Orman

Mezartaşına mahkuk ibare şudur:

Arif-i hakayık dil-agah, alim-i hakayık vasılı-ı billah Müreftevi Şeyh Abdullahü’l-mülakkab bi-hulusi bin Mehemmed-i Nuri Efendi hazretlerinin darih-i enverleri madca’-ı münevverleridir. Ruh-ı şerifleri ve kaffe ehl-i iman ervah-ı şerifesi içün el-Fatiha. 

Ketebe.org İsmail Orman

Ta’likle yazdığı Mehmed Nureddin Arabi’nin Mürşidü’l-uşşak adlı eseri ile H. 1261/M. 1845’te rık‘a ile yazdığı Abdülmecid Efendi’nin Ahiret-name adlı eseri Atatürk Kütüphanesi’ndedir. Süleymaniye Kütüphanesi’nde aynı tarihli Ehadisu’n-nebeviyye adlı eseri ile Ankara Milli Kütüphane’deki Menkulat-ı Fıkhiyye adlı eserleri ise nesihle istinsah etmiştir.