KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Mehmet Memiş

Doç. Dr., Mehmet Ramî
Hattat
Doğum Tarihi H. 1379-1380
M. 1960
Doğum Yeri Çorum - Bayat - Yoncalı

Fotoğraflar

Sanatkâr Hakkında

 Çorum’un Bayat İlçesine bağlı Yoncalı Köyünde doğdu (1960). Aşağı Yoncalı İlkokulunu (1973), Bayat Ortaokulunu (1976), Çorum İHL’ni (1980) bitirdi. 1984 yılında Selçuk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Fakülte yıllarında (1980 yılında başlayarak) Konyalı Hattat Hüseyin Öksüz (Konevî)’den hat dersleri aldı. 1985 yılında Kadıköy Kemal Atatürk Ortaokulu’na öğretmen olarak atandı. Bu tarihten itibaren çalışmalarına Hattat Hasan Çelebi ile devam etti. Ta’lik ve divani yazılarını Merhum Prof. Dr. Ali Alparslan’dan meşketti. 1992’de hattat Hüseyin Konevî’den sülüs-nesih dalında icâzet aldı. 1985-1988 yılları arasında Topkapı Sarayında Türk Süsleme Sanatları (Tezhib) kurslarına katıldı. Daha sonra aynı yerde (1990-1993) Hat Sanatı dersleri verdi.


 Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde, Geleneksel Türk Sanatları Anasanat dalında yüksek lisans yaptı (1993). Doktorasını aynı enstitünün Türk-İslam Sanatları Tarihi Bilim Dalında, “Şanlıurfa Medreseleri” başlıklı teziyle1998 yılında tamamladı. 1993-1999 yılları arasında Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1999 yılı Ağustos ayında Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesine, Türk-İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalına yardımcı doçent olarak atandı. Bölüm Başkanlığı, Dekan Yardımcılığı, Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği gibi idari görevlerde bulundu. 2015 yılında doçent oldu. Halen bu görevini sürdürmekte, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde de Hat Sanatı dersleri vermektedir.


  Görev yaptığı yerlerde meraklılarına hat dersleri vermeyi prensip edinen sanatçı, İstanbul, Şanlıurfa, Sakarya, Kocaeli gibi şehirlerde verdiği kurslarla birçok talebe yetiştirdi. İstanbul’da Klasik Türk Sanatları Vakfı’nda ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde bu derslerine devam etmektedir.


  Yurt içinde ve yurtdışında çok sayıda müşterek sergiye katılan Mehmet Memiş, çoğu uluslararası olmak üzere (Frankfurt, Marburg, Viyana, Tahran, Şam, Halep, Tedmur, İslamabad, Lefkoşe, Tiran, Bişkek, Brüksel, Roma gibi şehirlerde) 25 kadar kişisel sergi açtı. Türk İslam sanatları alanında kitap, makale ve tebliğler yayınladı. Seminerler ve konferanslar verdi. Katıldığı çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda, farklı derecelerde on bir adet ödül kazandı. İmzalarında “Râmî” mahlasını kullanan sanatçı, ağırlıklı olarak celi sülüs, sülüs ve nesih dallarında çalışmalar yapmaktadır.


Eserleri

Hocaları

Hüseyin Öksüz
Hüsn-i Hat
Ali Alparslan
Ta’lîk
Divani

Talebeleri

Mustafa Parıldar
Hüsn-i Hat
Erol Balcı
Hüsn-i Hat
Mustafa Kaçar
Hüsn-i Hat
Arif Yücel
Hüsn-i Hat
Senem Demirci
Hüsn-i Hat
H. 1428-1430 / M. 2008
no image
Mustafa Mesten
Hüsn-i Hat
no image
Orhan Altuğ
Hüsn-i Hat
no image
İsmail Kanbaz
Hüsn-i Hat
İbrahim Umuç
Hüsn-i Hat
no image
Rümeysa Aydın İren
Nesih
Yusuf Yonar
Hüsn-i Hat
H. 1436-1437 / M. 2015

Faaliyetler